Lite yrkeserfarenheter
Detta har jag hunnit med över åren.
Under utbildningen till fordonsingenjör blev det naturligt att serva och reparera närståendes bilar, detta spred sig till grannar och kurskamrater.
Efter flyttet till Sverige och vid det första jobbet hos Saab-Ana, gällde det dock inte så mycket reperationer utan mycket jobb med s.k. tax-free bilar. Inmontering av luftkonditioneringar, bland de första mobiltelefoner (som tog upp halva baggagerummet!) och handikappanpassningar. Minst ett hundratals bilvärmare Ebespächer hann monteras in. Med flytten till Volvo Borås och Saab i Ulricehamn blev mer och mer bil-el.
På Bogma blev det resor över hela världen för att reparera, serva och installera maskiner och detta innefattade inte bara mekaniska arbeten utan el, pneumatik, hydraulik och så fick man bli kunnig på slipteknik för både trä och lack. Väl inne på ritkontoret handlade det om utveckling av nya maskinsystem inom alla de förnämnda områden.
Då Bogma kursade fortsätte jag dock nu som egenföretagare och hela företagets administrativa rutiner byggdes upp i ett eget gjort datasystem. Nu fick man även jobba med ekonomi, försäljning och inköp. Efter Penttis bortgång blev det tungt, och jag var på väg att bli utbränd så det var bara att se mig om efter något annat. Det blev Parker Pneumatics som labchef. Här ansvarar jag för framtagning av prototyper, test och kartläggning av produkter med både kund och underleverantörskontakter. Jag har besökt flera kunder i bl.a. Europa, USA, Canada, Mellanöstern och Sybirien för trouble-shooting samt representerat företaget och Sverige på en del ISO kommitteer. Dessa har regelbundna möten som äger rum över hela världen och en spännande resa tog mig till Kyoto i Japan.
Eftersom jag är född i England dock med en mor från Tyskland är jag numera 3- språkig och får ofta uppdrag att översätta tekniska och andra dokument.
Har på fritiden översatt en mycket bra bok om den Svenska polishunden Ingo från Svenska till Engelska skriven av Per Bökman.
Barney vår Flatcoated Retriever valp juni 2021