Aktuella händelser
Nyheter

TILL VÅRA VALPKÖPARE!  LYCKA TILL OCH SKICKA GÄRNA LITE BILDER EMELLANÅT

2010-09-14
Nu ligger jag sjuk hemma och har lite tid över till att uppdatera sidan igen.
Hade Akko på röntgen förra veckan och fick svar igår.
ED 0 (alltså utan anmärkning)
HD Grad B (normala höftleder)
Detta känns fint. Han är alltså redo för allt!

2011-07-09

 

Så är den ljuva men ack så korta sommaren med oss igen. Våren och försommaren har varit fylld av aktiviteter.

Våra markiser var efter 22 år helt slut och då satte vi upp nya och la till en altanmarkis som vi tänkt skaffa en längre tid.

Tidigare har vi haft partitält, stora parasoller och liknande men de håller inte så länge. I och med att den stora markisen kom på plats var det snart uppenbart att den behövde s.k. stormstöd som skruvas fast i altangolvet. Problemet var att trägolvet också var dåligt. Det fanns inget alternativ än att byta ut hela golvet.  När det var klart hade man liksom fått upp ångan och jag fortsatte omedelbart med att sätta upp bröstpanel i hallen och storarummet. Detta hade vi tänkt göra ganska länge men inte orkat dra igång. Behovet var stort då katter, barn och hundar gått hårt åt tapeten dessutom var huvudingångens dörrkarm vältuggat av valparna. Inte nog med detta så var även dörren repig från tassar. Nu sitter bröstpanelen på plats och ett gediget spackelarbete har ägt rum. För att skydda mot framtida skador har plexiglasskivor kommit på plats. När verktyg och allt som behövs till detta ändå fanns framme så fortsatte vi utav bara farten i köket med att tapetsera om, och laga likadana skador vid köksdörren. Om detta inte vore nog så började vi även slipa och lacka trätrappan och nu ser den ut som ny.

Idag kvarstår lite småplock med målning men vi börjar känna oss ganska slitna. Kvarstår över sommaren bara att serva traktorn, kapa lite ved, sätta tak på jakttornet och hitta några lugna dagar att vila ut på!

Vi har i alla fall tagit oss tid att motionera och vi har turats om att springa och cykla med Akko. Diedjie har fått ta det lite lugnare då hon har en liten skada i ryggen.  Det märktes att allt inte stod rätt till då hon slutade hoppa med framvagnen upp mot bilens bagagerum när vi ska åka bil. Hon har varit allmänt stelare ett tag och man har trott att åldern börjat göra sig påmind, men så i och med denna ändring så var det omedelbar veterinärbesök som gällde.  Han upptäckte att hon hade ont i ryggen i höjd med höfterna, möjligen från att ha tumlat runt med Akko då de leker i trädgården. Nu äter hon smärtstillande och inflammationshämmande medicin som haft en väldigt märkbar effekt.

I år åker vi inte hemifrån mera än någon dagstur vid fint väder då all pengar gått till att renovera huset. Jag tycker att det är skönt att vara hemma och ta dagen som den kommer även med allt arbete som man nu ser slutet av lagom till slutet av semesterns första vecka. Vi har tänkt oss en tur för att hälsa på valpköpare och ta bilder på valparna som inte är valpar längre. Skönt också att vara med hundarna 24/7.

Har satt lite nya bilder i albumet.

 

Ha en skön sommar!

2012-05-06
Har skickat ut följande e-mail till en del kontakter:

Hej på Er!
Egentligen var min tanke den att ta kontakt med er kring den tiden då vår valpkull fyllde tre år. Dock är det så att livet har olika faser och våra tog en vändning mellan Jul & Nyår.
Min mor (90) åkte in och ut ur skjuhuset i Borås i flera omgångar med njur och sedan även hjärtsvikt. Det såg ut som om slutet inte var så långt bort men hon har varit hemma sedan februari men är svag.
Fram till denna episod har mina föräldrar klarat sig själva trots hög ålder (far är nu 96) och div. krämpor, far ser knappt alls och hör dåligt, har överlevt 1 mild stroke & 2 små hjärtattakter.
Vi fick fullt att göra med att se till far och besöka mor. Efter hemkomst har de haft hemtjänst som sköter mycket men inte allt.
Våra dagar är nu till det mesta upptagna med allahanda praktiskta sysslor med att se efter dem och våra hundar.
Under våren har jag fått bevis att det gamla talesättet "Sådan herre sådan hund" stämmer till 100%. Både jag och Diedjie har fått samma diagnos - Spondylos.
Jag har haft ryggbesvär i många år och det har varit bättre och sämre perioder men har nu i princip känningar på heltid. Diedjie slutade att hoppa lätt in i bilen och såg allmänt stel ut.
Vi har båda röntgats och fick, som sagt samma diagnos. Mina motorsågsdagar är över och Diedjie ska hållas lugn så att hon inte får för mycket ont. Jag ska ordna landgång upp till bilen och vid våra trappor.
När jag nu sitter i köket i denna skrivande stund så är vårbruket i full gång, hustrun bökar i landet och bonden plockar sten på de plöjda åkrar framför huset.
Vitsipporna är nästan heltäckande i hagen mellan huset och åkern. Solen lyser och molnen är få på himmlen. Det är en underbar tid just nu och man måste njuta av varenda sekund.
Så som vanligt ligger Diedjie vid mina fötter och Akko ligger och tittar ut vid dörren. Jag hoppas att ni fortfarande är lika nöjda med era hundar som vi är med Akko. Han är en väldig mysig kompis som är lugn inne och lite busig ute.
Han älskar allt vad bollar och repleksaker heter och är en hejare på att spåra. Vi brukar har spårtävling varje april och förra året lade jag 2 elitspår i våra skogar. Dock kom bara en tävlande och jag passade på att gå med Akko på det lediga spåret. Han markerade samtliga apporter och det gick undan så fort att jag knappt hängde med.
Jag ska försöka hålla min hemsida uppdaterad lite offtare med nya bilder. Skicka gärna bilder till oss och berätta lite då och då hur det går med hundarna.
Skulle det mot förmodan vara så att ni måste göra er av med hundarna, så snälla, snälla, informera oss snarast, vi hjälper till att hitta nya hem och vill absolut veta vad som blir av våra valpar.
Jag bifogar en ny bild på Akko.
Hoppas att ni alla mår bra och har ro i sinnet.
Må så gott!
Mvh
Harry m fam.2014-02-14.
Här ligger man sjuk igen, det verkar vara de enda tillfällen där man i lugn och ro kan ägna tid åt sådant som detta. Det är länge sedan jag lämnade Facebook för jag hann bara inte med det. Vid denna tid är livet ganska tungt på hemmafronten då min far är med ganska stor säkerhet i sina sista levnadsdagar. Vid snart 98 år blev han plötsligt mycket svag med en rad olika hälsoproblem. Svenska hemsjukvård, hemtjänsten och kommunen ställer upp till 100% så här kan man inte klaga på åldringsvården. Min högsta önskan är att han inte ska lida.
Det lämnar inte mycket tid över till annat speciellt nu när jag ska ha hand om att flytta min jobbverksamhet från Falköping till Borås då produktionen i Falköping flyttas till Tjeckien.
Jag är bland 16 andra som inte förlorar jobbet utav hela 110 varav de övriga får söka nya jobb.
Turbulenta tider. Det då så skönt att komma hem till allt ljusare kvällar och ta en skogspromenad med vovvarna. Vi firade Akkos 5årsdag nyligen. Tiden marscherar obönhörligen fram.
Upptäckte en hundbok som jag varmt rekommenderar skriven av Mervi Kärki - Det goda hundägarskapet. Läs den om ni kan, jag kunde inte sätta ned den.
Hälsningar till alla
Harry

2014-10-04.
Jag är bara tvungen att ge mina två hundar en eloge här. De har inte varit vana med småbarn och nu har våra två barnbarn börjat att kravla omkring. Hundarna är helt coola med att dessa nykomlingar kryper på dem och sätta sig i hundsängen bredvid hunden. Det som händer någon gång är att barnet blir tvättat bakom öronen och får en puss på hjässan. Detta är helt i linje med hur deras företrädare var när våra barn var små. Alltså aldrig något problem. Schäfer är en kanon barnhund när de har rätt mentalitet och har behandlats "rätt". Måste även gå vidare och säga att de ska ha beröm även för hur de uppträder med resten av familjens hundar och hur de uppförde sig nyligen en vecka på Öland.
Man blir varm om hjärtat när man se så goa hundar.

2015-12-23

Blir en annorlunda Jul i år, min mor avled den 22:e feb, vi förlorade Diedjie den 13 december (se sidan till Diedjies minne) till cancer. Tack och lov har vi nu barnbarn som stjäl all uppmärksamhet och att vi har Diedjies avkomma Akko kvar. Han är en cool hund som är lugn i alla lägen förutom när promenad eller bollspel nalkas. Första Julen då utan mina föräldrar (pappa dog året innan) utan Diedjie men med barnbarn som är gamla nog att kunna ha utbyte av Julens festlighet.

GOD JUL o GOTT NYTT ÅR till alla läsare.

2017-07-16.

Ännu en sommarledighet där det än så länge varit mera jobb än vila och fritidsaktiviteter. Vi håller på att måla om huset, garaget och uthuset. Väntar nu på att en skylift ska bli ledig så att vi kan fixa klart boningshusets södra gavel över källartrappan. Akko är på väg att bli 9 år trots att det känns som om han nyss var valp. Hoppas han blir 15 år minst. Han är såååå bra med barnbarn och familjens övriga hundar. Inget slår schäfrar som bra familjehundar även om Corgi är bra de med! Vi har nyligen fått vårt 4:e barnbarn. Pensionen hägrar på horisonten. Livet bara skenar förbi.2018-08-03


2018 är året som haft med sig många annorlunda fenomen och händelser. Jag beslöt att ta ut pension i samband med min 64 års dag så jag meddelade jobbet om detta den 1:a mars. Sex veckor senare kom arbetsgivaren med dråpslaget för vår lilla specialenhet då de beslöt att stänga ned våra operationer i Sverige och flytta hela rasket till Tyskland. Jag packade således ihop testlaboratoriet och nu är anställd med full lön fram till pensioneringen men utan någon som helst sysselsättning. Jag går hemmavid och bevakar telefon och jobbmail. Det har varit en otroligt torr och varm sommar med flera veckor där temperaturen nått 30°C med råge, så vi känt oss tvungna att hushålla med vattnet och hela tiden varit rädd att brunnen skall sina. Vår yngsta dotter och man har delat på sig så vi fått hjälpa till med flytt av mågen till en lägenhet. I samma veva har vår son klarat av sina studier vid Karlstads universitet och vi har hjälpt honom flytta från studentlägenhet till ett förråd medan han väntar på sin nya lägenhet. Månaden däremellan har han landat hos oss.  Hemma från vår första resa till Karlstad såg jag att vår släpvagn hade ett hjul som verkade ligga skevt. Vid kontroll visade det sig att stålarmen som utgöt hjulets upphängning hade till 75 % rostat bort med följd att hjulet börjat ge vika. Bara ren tur att vi klarade oss hem utan problem och så undrar jag hur i helsike släpet gick genom sista besiktning utan anmärkning för inte så länge sedan. Vår äldsta dotters mans pappa gick bort och vi fick vara barnvakt medan resten av familjen var på begravningen. Vi gjorde en 2 veckors bilresa genom Europa där vi besökte en kusin som vi inte sett på länge i närheten av Hannover varefter vi reste vidare över Engelska kanalen och till andra kusiner på Englands sydkust i Bexhill. Slutligen besökte vi en gammal skolkompis i Dorset innan vi vände hemåt. Det blev nästa 400 mil bilande i vår nya Toyota RAV4 hybrid som stundtals tog så lite som 0,4l/mil.


Akko vår schäferhane närmar sig sin 10 års dag och det märks att han minskat i energi och han är ganska grå runt nosen. Jag läste med intresse i SBKs tidning Brukshunden att 1958 fanns från visst håll krav att förbjuda den ”farliga schäferhunden” då den figurerade som hundrasen som låg bakom flest bitskador på framförallt barn. Fokus har sedan länge flyttats över till s.k. kamphundsraser. Att schäfern skulle vara farlig och olämplig att ha tillsammans med barn är så långt ifrån min egen erfarenhet som det går att komma. Akko är nu den 5:e schäfer vi haft och ingen av dem har någonsin morrat, snappat eller visat minsta tecken på aggressivitet mot människor vare sig de är vuxna eller barn. Våra 3 barn växte upp med en följd av 3 schäfrar i huset, HS Maxa, HS Holly and HS Bonny, alla tikar från Statens Hundskola i Sollefteå. Barn har kravlat runt och t.o.m. ramlat på hundarna vilka har knappt reagerat alls. Tiken Diedjie (Deedee) och Akko varit precis lika coola med våra barnbarn. Våra valpköpare har rapporterat att hundarna fungerat utmärkt tillsammans med barn. Jag är därför p.g.a. dessa egna erfarenheter frågande till orsaken, kan det varit en viss brist på kunskap om hunduppfostran mellan då och nu? Efter många års arbete med våra MH på Ulricehamns Brukshundklubb är min erfarenhet den att alla problem med hundars mentalitet eller beteende kan härledas till hundägarens sätt att fostra eller helt enkelt på en brist på fostring. En hund som aldrig fått veta vad som är tillåtet eller inte, eller korrigerats på felaktigt sätt, kan mycket väl agera fel under vissa omständigheter. Hundar är av sin natur fredliga och tar till aggressivt beteende som sista utväg för att avvärja ett upplevt hot. Min slutsats är att dessa ”farliga hundar” uppfostrats av ”farliga” (medvetet eller omedvetet) människor. Så fort  vi tog emot HS Maxa gick jag med i UBK och har sedan dessa genomgått många olika kurser, läst till mig om hundars mentalitet och försökt hålla mig uppdaterad vad gäller senaste rön om hur man bäst hanterar hundar. Att våra hundar alla fungerat så bra ser jag delvis som att de har varit bra ”material” från början och att vi lyckats inte förstöra vår hundar utan istället fått kärleksfulla trofasta jyckar som varit hela familjen älsklingar.


Sommaren 2010 Akko & Diedjie älskar att åka bil och här var vi på utflykt till Tiveden.